Történelmünk

A Trek SE történelme röviden

 1997-ben alakult az egyesület, azzal a céllal, hogy az induló hegyikerékpáros sportban minél többen részt tudjunk venni és legyen egy hivatalos szervezeti forma. Akkor még Józsefhegyi Amatőr Montis SE néven indultunk, mert a II. kerületben lévő Józsefhegy-ről neveztük el magunkat.

Molnár Dénes edző, elkezdte az edzéseket tartani a Hármashatár-hegy környékén. Akkor még csak szóbeszéd útján terjedt a hír, hogy lehet montis edzéseken részt venni. Jöttek a lelkes bringások és pár év alatt egy összetartó, szorgalmas csapat alakult ki, akiknél a kedd, csütörtöki edzés egy fix programpont volt, szinte bűn volt, ha valaki nem jelent meg az edzésen. Mivel sokan voltunk, tulajdonképpen minden edzés verseny volt! Jónéhány kört kijelöltünk az erdőben, amelyeken az időket is rögzítettük, így ha valaki éppen az élen volt, akkor is küzdött, hogy a legjobb idő az ő nevéhez fűzödjön! Mint manapság a Stravan, de akkor még kezdetlegesebb technikai eszközökkel.

A csapat támogatóinak segítségével lett csapatbuszunk, amivel rendszeresen jártunk a versenyekre. Fejlődtünk erősödtünk, egyre jobb eredményeket értek el tagjaink.

A szorgalmas, rendszeres munka meghozta az eredményeket is, egyre több tagunk állt fel a versenyek dobogójára és egyre többen a legfelső fokára. A konkrét eredményeket nagyon hosszú lenne felsorolni, de az egyértelműen jelezte a csapat kiváló működését, hogy 2002 és 2008 között a montis egyesületek eredményességi rangsorában (akkor még számoltak ilyet) négyszer végeztünk az élen. 2007-ben a Magyar Bajnokságon kiosztott 14 aranyéremből 7-et csapatunk tagjai szereztek meg!

Ennek a korszaknak az egyértelmű csúcsát az jelentette, amikor Parti Andrással - aki a 2000-ben érkezett a csapatba - megszereztük az olimpiai kvótát, majd a 2008-as Pekingi Olimpián 23. helyezést ért el, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy az 50 fős olimpiai mezőny több mint felét legyőzte!

Az olimpiát követően több ok miatt is csökkent a csapat aktivitása, a legfontosabb ezek közül az volt, hogy a csapat vezetőjének családjában megszületett gyermeke, ezért kevesebb idő jutott a csapat irányítására.

Pár év egészen alapszintű működés után 2018-tól élesztettük fel a csapatot, akkor az UCI-nál bejegyzett hivatalos MTB Team-et hoztunk létre, elsősorban abból a célból, hogy Parti Andris immár negyedik olimpiájára is eljusson. Az UCI csapatot két évig tudtuk működtetni, és sikerült a célt elérni, igaz 2021-ben, de Andris részt vehetett negyedik olimpiáján is.

Itthon az utóbbi években elsősorban a master korúak versenyeztetését támogattuk a hazai versenyeken. Több tavaszi horvátországi edzőtábort is szerveztünk, ahol hosszú országúti alapozó edzéseket végeztünk a nyári sikerek érdekében. Ebben az időszakban elkezdtük az utánpótlás csapat felépítését, hiszen már a következő generáció, egykori versenyzőink gyermekei is szeretnének bringázni. Jó hangulatú kerékpáros gyerektáborokat szerveztünk egészen a pandémia kezdetéig.

A járvány miatti korlátozások megakasztották a működésünket, de bízunk abban, hogy 2023-tól a Parti MTB Academy edzéseit rendszeresen meg lehet tartani és egyre több gyerek tud elindulni a kerékpársport kihívásokkal teli, de élvezetes útján.